13 Simbol Pikeun Umat Manusia di Alam Dunia

0

Penulis : Ambu Rita Laraswati Pelukis, Seniman & Budayawati

Sampurasun.
Puja puji syukur ka Gusti nu Maha Kersa, nu Ngersakeun sadayana nu aya di alam semesta.

Agung Na heunte aya nu ngabandingan.
Ngawalan Tahun anu anyar, aya pesan alam nu di dugikeun ku leluhur urang. Simbol anu datang nyak eta.

Simbol ka 1 “Sapu nyere” naon hartosna, Sapu di angge nyapu anu kotor, sapu di bengkeut jadi hiji, ti lidi nu seur di hijikeun, hartosna lamun urang seur nu ngahijina, jeung nu sami sami hiji tujuan nyak eta ngebersihkeun diri sorangan ti kokotor ucap, laku, lampah, niat anu mawa rusak ahlak, pasti baris nyiptakeun tentrem, aman, endah, suci, wangi, bersih pasti alam Allah tambah nyaah, jeung teras nambih kaasih Gusti jeung Kersa na ka manusa jeung mahluk lian na. Sapu nyere bentuk lurus, hartosna sing pacek keimanan urang ka Gusti, lurus niat nu sae, ulah ka ginsir ku bisikan pikiran nu mawa kotor diri.

Simbol ka 2 “Ketan hideung ketan bodas” hartosna urang keudah sadar yen hidup papasangan aya langit, aya bumi, aya badan aya nyawa tah eta nu nyata bukti aya na hirup. Hideung bodas kahirupan satungtung urang hirup aya salawasna aya.

Simbol ka 3 “Batu gunung Guntur” hartosna dina hirup urang keudah kiat niat, niat hade keudah kiat sanajan guntur, petir, geledek datang, urang keudah kiat tekat keras, sekeras batu gunung guntur. Cobian sakitu ngebeludu, nge guntur tetep kukuh.

Simbol ka 4 “Batu halu jeung Batu lumpang” hartosna urang keudah lempang sahaluan, sa tujuan sangkan nepi kana kana tujuan, keudah sejajar, jeung daek di jajarkeun, heunte milah milih ka sasama.

Baca Juga  Pengedar Sabu Sabu Diringkus Sat Reserse Narkoba Polres Sukabumi Kota di Rumahnya

Simbol ka 5 “Dua Endok asak” hartosna dina hirup urang keudah bulet patekatan jeung keudah asak, sadar yen urang mah asal dina awal nyak eta bibit ci mani
(asal kejadian)

Simbol ka 6 “Genta jeung cakra” hartosna genta fungsi jeung ngahudangkeun,nyaring keun sudara, mung urang keudah tiasa ngendalikeun cakra dina diri, sangkan nyaring keun genta pas dina arah na.

Simbol ka 7 “Tujuh lembar pandan” hartosna sing jelas pandangan urang nilai sesama, nilai ku tujuan sangkan urang langkung waspada, sangkan ulah salah mandang, mandang kanu sae, sangkan urang tetep wangi.

Simbol ka 8 “Batu berem bodas” hartosna eling yen urang asal ti getih beurem getih bodas, getih bereum nu ngejadikeun segumpal hati, getih bodas nu ngejadikeun jajantung. Hati keudah bodas, jantung keudah lancar di alirkeun ku getih bereum, sangkan hirup manjang.

Simbol 9 “Keris jeung kujang” hartosna sing muncul karisma sampurna ku kukuh kana janji jujur, setia.

Simbol 10 “Keris Naga” hartosna naga teh nagara, saha nagara teh diri urang badan ti ujung rambut dugi ka dampal sampean, keudah gerak sangkan mangih ka nyaho diri.

Simbol 11 “Cai kalapa” hartosna cai teh carita hirup, awal hirup, cai kelapa cai suci, isi diri ku elmu nu suci, ku tuangeun nu suci, nginum nu suci, sangkan geutih tetep suci.

Simbol 12 “Pisang mulia, raja, emas” hartosna lamun simbol nu di luhur dijadikeun ageuman ku manusa pasti bakal mulih raja na nu bisa mawa keemasan dina hidup di alam dunia dugi ke emas di alam akherat.

Simbol ka 13 “Daun selembar hanjuang” Matak hirup nanjung, nanjang, manjang ke gemah ripahan, toto tentrem, sebat urang ngarti kana batas hirup, matak simbol daun hanjuang ngabuka petunjuk alam, wangsit alam.

Baca Juga  Wakil Wali Kota Cilegon Sanuji, Mengajak Para Dokter dan Perawat Menjadi Relawan Covid-19

Perhatian. Saha nu hirup teu ngalakon ku nu di perintah keun alam Allah, teras-terasan aya dina kaangkaramurkaan dina langit jeung bumi tos keheul ninggal kalakuan manusia, ibu bumi tos ceurik geutih, ngarasa di kotoran, matak sapu nyere rek migawe, sa sapu nu kotor.

Wayah Sura an saung langit, 2 sura, ngawasuh pusaka, hartosna nu jadi pusaka diri urang, wasuh diri, leungit keun iri dengki, dolim, dendam, julit cilimit, serakah, keudah seur maklum, bijak jeung adil.

Omat karma alam bakal tumiba kontan ka nu gaduh laku jahat. Nu istikomah baris di jaga di riksa, di payungan ku payung Agung Allah. Karuhun nyarengan, leluhur marengan, Gusti mayungan.
“Allahu Akbar..!!!
2 Sura Garut.
(Saung Sunda13)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here